SoaSoa

Wat is Gonorroe / druiper?


Gonorroe / druiper is een seksueel overdraagbare aandoening (Engels: seksueel overdraagbare aandoening, kortom: SOA). Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae (gonococcus), die werd ontdekt in 1879 door de dermatoloog Albert Neisser.

Voor gonorroe / druiper, ontstekingen van de geslachtsorganen en de urinewegen. Typische van gonorroe / druiper bij mannen is een purulente afscheiding uit de plasbuis vandaar ook de bijnaam druiper. Bij vrouwen, de symptomen zijn meestal veel zwakker, blijft dus gonorroe / druiper bij vrouwen wordt vaak niet herkend. Indien onbehandeld, kan het ook leiden tot de verspreiding van gonokokken in het lichaam. De gonokokken worden overgedragen via onbeschermde seksuele gemeenschap met een besmet persoon.

Zelfs een kind bij de geboorte, een infectie door de moeder is mogelijk. Eerder deze vorm van gonorroe / druiper waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in de westerse wereld (“neonatale blennorrhoea”). Om dit te voorkomen, werd de pasgeborene een een procent zilvernitraatoplossing vervolgens gedruppeld in de ogen (Crede profylaxe). Vandaag de dag kan worden toegepast voor dit doel antibiotische oogdruppels of zalven.

Vóórkomen en de incidentie van gonorroe

Gonorroe / druiper is verspreid over de hele wereld. Alleen mensen contract deze seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Volgens de World Health Organization (WHO) geeft gonorroe / druiper met ongeveer 106 miljoen nieuwe gevallen per jaar, de derde meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) dar.

Het aantal gonorroe / druiper ziekte was enkele jaren van daling. Sinds het midden van de jaren 1990 wordt een toename van de ziekte gevallen van gonorroe / druiper ook waargenomen in Duitsland. Van gonorroe / druiper vooral jongere volwassenen worden beïnvloed, hoewel zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 30 jaar. Tot 2000, gonorroe / druiper was een meldingsplichtige ziekte. Echter, de meeste van gonorroe / druiper ziekte werden niet vermeld, dus het is de meldingsplicht in Duitsland ingetrokken. Om deze reden, in Duitsland is er nauwelijks tijdige, betrouwbare gegevens over het aantal gevallen van gonorroe / druiper.

Sommige stammen van N. gonorrhoeae zijn tegen antibiotica

Gonorroe / druiper geconfronteerd kunnen worden in de komende jaren, hebben de mensheid grote problemen is geschat door de World Health Organization (WHO). Reden tot bezorgdheid is de observatie dat sommige stammen van gonokokken resistent zijn tegen de gebruikelijke antibiotica gonorroe /druiper therapie geworden. (Resistentie tegen antibiotica). Nu al is gonorroe / druiper behandeld met een combinatie van twee antibiotica, als voorbereiding alleen niet voldoende zekerheid. Volledig resistente stammen van gonokokken komen wereldwijd voor, meer en meer, vooral in de Aziatische regio.

Gonorroe is misschien wel de oudste en zeker één van de bekendste Soa’s.

Zowel mannen als vrouwen kunnen deze aandoening oplopen.

Gonorroe is een soa. Hij is ook bekend onder de naam “druiper”. De naam is te danken aan de gele of groene pus die als gevolg van een urinebuisontsteking uit de penis druipt. Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorroea. Deze bacterie hecht zich vast aan de slijmvliezen van de urineleider en geslachtsdelen. Andere mogelijke plaatsen waar de besmetting kan optreden zijn de aars (door anale seks) en de keel (door orale seks). De verwekker wordt “de Gonokok” genoemd.
De Soa kan voor heel wat pijn en zelfs blijvende schade zorgen. Gonorroe komt in Nederland vrij veel voor.

Ruim 4.000 nieuwe gevallen per jaar, het grootste deel van deze mensen lopen Gonerroe (soa) op door onveilige seks. Gonerroe kan je eenvoudig zelf testen met een van onze thuis test. Op internet is veel te lezen over de betrouwbaarheid van de diverse testen waar onder de chlamydia test.

De testen van www.soasoa.nl zijn van de hoogste kwaliteit en hebben het CE Keurmerk. De betrouwbaarheid is ruim 97% en binnen 15 minuten weet je waar je aan toe bent.

Twijfel jij of je gonorroe hebt? Doe de online gonorroe test.