SoaSoa

Herpes en zwangerschap

Wat kan genitale herpes voor gevolgen hebben voor een zwangere vrouw en haar baby?

Zorgaanbieders moeten alle zwangere vrouwen vragen of ze hebben een historie hebben van genitale herpes. Herpes infectie kan worden overgedragen van moeder op kind dat resulteert in een potentieel fatale infectie (neonatale herpes), een van de meest ernstige complicaties van genitale herpes. Tijdens de zwangerschap is er een hoger risico van perinatale transmissie tijdens de eerste uitbraak dan bij een terugkerende uitbraak, dus is het belangrijk dat vrouwen herpes voorkomen tijdens zwangerschap. Vrouwen moeten worden geadviseerd zich te onthouden van geslachtsgemeenschap tijdens het derde trimester met partners bekend of partners die waarschijnlijk genitale herpes met zich dragen of kunnen oplopen.

Welke manieren van besmetting zijn er verder?

Naast het overdragen van Herpes via geslachtsgemeenschap zijn er ook andere manieren om besmet te raken:

  • Iemand die geregeld een koortslip heeft en daar veel met de vingers aan zit kan daarmee de genitaliën zelf besmetten. Indien u een koortslip heeft zorg er dan voor dat u het niet aanraakt. Raakt u het wel aan dan dient u uw handen geregeld te wassen met ontsmettende zeep.
  • Een besmette zwangere vrouw kan tijdens de geboorte de baby besmetten. De baby komt namelijk direct in contact met de huid en slijmen bij de geboorte. De gevolgen voor de baby kunnen dan ook groot zijn. Heeft de vrouw een verleden last gehad van genitale herpes dan dient dit aan de verloskundige te worden verteld.
  • Omdat genitale herpes deels door hetzelfde herpesvirus wordt veroorzaakt dient iedere persoon met een koortslip niet in de buurt te komen van de baby’s.

Een vrouw met genitale herpes kan antivirale medicatie worden aangeboden vanaf 36 weken na de zwangerschap. Als herpes symptomen aanwezig zijn wordt een keizersnede aanbevolen om HSV overdracht aan het kind te voorkomen.