SoaSoa

Ik heb een SOA, wat nu?


De SOA-test is positief of je bent gewaarschuwd door sekspartner(s). Na het vaststellen van een SOA moet je direct contact opnemen met je dokter om een SOA behandeling te starten en de infectie te verhelpen. Tevens moet je je sekspartner(s) informeren.

1. Gewaarschuwd door sekspartner(s)

Wanneer je een (anonieme) waarschuwing hebt gekregen over een mogelijke SOA besmetting, raden wij je aan zo snel mogelijk een SOA-test uit te voeren. Een SOA-test is de enige manier om zeker te weten dat je geen SOA hebt. Indien mogelijk, vraag na met welke SOA je sekspartner besmet is. Weet je het niet, dan kun je altijd een totaal pakket kopen waarbij je op meerdere SOA’s test. Er zijn zowel testen voor vrouwen en mannen te koop.

2. Positief getest. Wat nu?

Je hebt je onlangs laten testen op een SOA en de test is positief. Dan ben je besmet met een SOA. Wat nu?

Stap 1: Neem direct contact op met je huisarts voor een SOA behandeling

De huisarts start een medische SOA behandeling. Een SOA kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of infecties aan de baarmoeder.

Stap 2: Waarschuw je sekspartner(s)

Naast direct een SOA behandeling te starten, is er een tweede stap die moet worden genomen: het waarschuwen van je sekspartner(s). Dit is natuurlijk absoluut niet fijn, maar wel van zeer groot belang! Je partner heeft namelijk geen enkel idee van de risico’s die hij of zij loopt.

Een SOA oplopen kan gebeuren en dat is vervelend, maar met een goede behandeling niet ernstig. Je partner verdient het om ingelicht te worden, zodat ook hij/zij een goede behandeling kan krijgen wanneer dit nodig blijkt te zijn. Weet je partner nergens van, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Je hoeft je nergens voor te schamen, gezondheid staat in dit geval altijd voorop. Zelf zou je waarschijnlijk ook graag ingelicht willen worden, wanneer je mogelijk besmet bent. De betreffende persoon zal het bericht over een mogelijke SOA niet fijn vinden, maar zal je ontzettend dankbaar zijn.