SoaSoa

SOA test laten doen


Heeft u zelf een vermoeden dat u besmet bent met een SOA (seksueel overdraagbare aandoening), bestel dan een zelftest bij www.soasoa.nl of laat u dan testen bij uw huisarts. U kunt overwegen om u te laten testen om meerdere redenen. De meest voor de hand liggende reden is wanneer u seks hebt gehad zonder condoom. Zeker als het iemand was die u niet of nauwelijks kent en waarvan u niet zeker weet dat diegene geen soa heeft.

Hoe verloopt een SOA-test?

Een SOA-test stelt vast of u al dan niet besmet bent met één of meerdere soa’s. De arts gaat eerst een aantal vragen stellen over uzelf, uw partner en het seksueel contact dat u gehad heeft. Indien u besluit een zelftest uit te voeren dient u dezelfde vragen die een arts u zou kunnen vragen te evalueren. Daarna dient u de voorschriften voor de zelftesten goed door te lezen en uit te voeren. Indien u niet zeker bent of u de zelftest goed heeft uitgevoerd dan dient u een nieuwe te bestellen en de zelftest opnieuw uit te voeren.

Als blijkt dat u een SOA heeft naar aanleiding van het uitvoeren van de test dan dient u direct contact op te nemen met uw huisarts om zo de behandelmethode zo snel mogelijk in werking te zetten.

Wanneer is een SOA-test aan te raden?

Er zijn verschillende redenen om een SOA-test te laten doen, maar de belangrijkste is als u seks hebt gehad zonder condoom. Maar ook in volgende gevallen kunt u uzelf best testen:

  • als u zelf symptomen hebt;
  • als uw vaste partner een soa heeft;
  • als u seks heeft gehad met condoom, maar het is gescheurd of afgegleden;
  • als u seks heeft gehad met iemand die koortsblaasjes had op de lippen;
  • als u seks heeft gehad met iemand die zelf een verhoogd risico heeft op een soa (homo- of biseksueel, prostituee, prostitutieklanten of intraveneus drugsgebruiker);
  • als u seks heeft gehad in het buitenland met een onbekend persoon;
  • als u seks heeft gehad met iemand waarvan u weet of denkt dat die verschillende sekspartners heeft;
  • als u seks heeft gehad met iemand met symptomen die lijken op een soa bijvoorbeeld jeuk, wratjes, zweertjes of blaasjes, een (slechtruikende)afscheiding uit penis of vagina;
  • als u seks heeft gehad met iemand waarvan de partner een soa heeft;
  • als u seks heeft gehad met iemand uit een land waar veel hiv en soa voorkomt zoals Afrika of Azië.

Wat als de test positief is?

De arts zal dan meteen starten met een behandeling. Dan is het de bedoeling dat u uw sekspartner(s) snel inlicht, zodat ook zij zich kunnen laten testen en behandelen. De arts zal ook het advies geven om zolang de behandeling duurt, geen seks te hebben. Alleen op die manier kan u vermijden dat uw partner ook besmet wordt.

Kan een soa-test anoniem?

Ja, bij soasoa.nl besteld u de soa-testen anoniem, u krijgt de testen in een blanco envelop, zonder enig logo toegestuurd. Daarnaast zal op uw afschrift komen te staan dat u betaald heeft 123Concepts BV. Verder ontvangt u geen nieuwsbrieven of gebruiken wij uw gegevens voor een ander doel. Lees meer over anonieme soa-testen

Waar kan ik terecht voor een SOA-test?

Voor een SOA-test kunt u terecht bij elke huisarts, ziekenhuis of gynaecoloog. Er bestaan ook gespecialiseerde centra die hiv- en soa-testen afnemen. De GGD’s vergoeden de testen vanaf 2015 niet meer.

Let wel op dat deze vaak hoge kosten niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar.