SoaSoa

Vergoeding SOA test

Soa-testen niet meer gratis bij de GGD

Wanneer u een verhoogd risico heeft om een soa op te lopen, dan kunt u zich tot het eind 2014 gratis laten testen bij de GGD. Vanaf 1 januari 2015 vervalt deze mogelijkheid. Onderzoek van de GGD wees uit dat er tegenwoordig weinig seksueel overdraagbare aandoeningen worden gevonden bij mensen met veel wisselende seksuele contacten en prostitueebezoekers. Deze mensen vallen daardoor niet meer in de verhoogde risico categorie, waardoor staatssecretaris Van Rijn tot deze beslissing kwam.

Wie komt er in aanmerking voor een gratis soa test tot 2014

Tot eind 2014 kunnen mensen uit de volgende risicogroepen zich nog gratis laten testen bij de GGD:

  • jongeren onder de 25 jaar (veelal studenten met veel wisselende seksuele contacten);
  • mannen die seksueel contact hebben met mannen (MSM);
  • prostituees en klanten van prostituees;
  • mensen met veel wisselende seksuele contacten;
  • mensen die gewaarschuwd zijn door iemand met een soa;
  • mensen met klachten die wijzen op een soa;
  • mensen uit gebieden waar veel soa’s voorkomen;
  • mensen met een partner die MSM, prostituee of prostitueebezoeker is of afkomstig uit een gebied waar veel soa’s voorkomen

Deze regeling is ingesteld om de verspreiding van soa’s te voorkomen. De verplichte regeling van de GGD om jongeren onder de 25 jaar, die positief zijn getest op chlamydia, door te testen op andere soa’s komt te vervallen. Enkel mensen die zich bij de GGD melden als slachtoffer van verkrachting of seksueel geweld, homoseksuelen en personen die seks hebben met anderen uit landen waar HIV veel voorkomt kunnen gebruik blijven maken van een gratis soa-test.

Kosten soa-test

De kosten van een soa-test hangen af van waar u zich laat testen. De gratis soa-testen bij de GGD vervallen en u zult worden doorverwezen naar de huisarts of een kliniek van CASA Nederland. De huisarts kan een soa-test uitvoeren of u doorverwijzen naar een andere medische specialist, zoals een gynaecoloog. Evenals vandaag de dag zullen deze testen ook in 2015 niet gratis zijn en, net zo belangrijk, ook NIET ANONIEM! Het onderzoek valt in deze gevallen onder uw eigen risico van de zorgverzekering, die voor 2015 een totaal van € 375,- bedraagt. Wanneer u nog niet deze 375 euro hebt bijgedragen aan de zorgverzekering, dan komt (een deel van) de soa-test voor uw eigen rekening. Heeft u al volledig bijgedragen aan uw eigen risico, dan zal de soa-test door de zorgverzekering worden vergoed.

Wel anoniem een soa test bestellen?

Wilt u wel een anonieme soa test laten uitvoeren? Bestel de anonieme zelftest bij soasoa.nl. Deze soa testen voldoen aan de strenge veiligheidseisen. Wel net zo’n veilig gevoel!