,

FRAUDE-TIP-10

1. GA NOOIT METEEN AKKOORD

Doe geen toezeggingen en ga nooit direct akkoord met een (mondelinge) overeenkomst tijdens het eerste gesprek. Vraag om een schriftelijk aanbod/schriftelijke informtie en geef aan dat u bedenktijd nodig heeft. Laat u niet onder druk zetten door mededelingen zoals “uw vermelding vervalt”, “we kunnen dit aanbod alleen vandaag doen” of “als u niet akkoord gaat binnen 24 uur moeten wij de aanvraag vrijgeven aan uw concurrent”. Als de wederpartij aangeeft dat zij geen schriftelijk informatie mogen toesturen (om welke reden dan ook) moeten er alarmbellen bij u gaan rinkelen;


2. GOOGLE DE PARTIJ DIE ZAKEN MET U WIL DOEN

Neem de tijd om de wederpartij de “Googlen”. U kunt ook nagaan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel of uw wederpartij wel een bestaand bedrijf is met een KvK nummer. Bekijk ook de website van de wederpartij. Als er een website, geen contactinformatie of geen extra informatie beschikbaar is, wees dan extra alert. Vraag de naam van de desbetreffende verkoper na en Google deze prsoon.


3. LEES HET AANBOD OF HET CONTRACT GOED DOOR

Als u van te voren op uw verzoek een schriftelijk aanbod of een contract ontvangt, neem dit dan goed door. Let op korte betalingstermijnen, betalingen die voor de levering van de dienst of het product voldaan dienen te worden. Let ook op de opzegdatum en opzegmogelijkheden. Als u moet betalen om de overeenkomst op te zeggen of te annuleren kort nadat u de overeenkomst bent aangegaan, dienen er alarmbellen bij u te gaan rinkelen. Onbetrouwbare wederpartijen zetten liever niets op papier en leveren zo min mogelijk schriftelijke informatie aan.


4. NEEM HET TELEFOONGESPREK OP

Als u toch akkoord wilt gaan met een telefonisch aanbod neem dan het telefoongesprek op. Geef bijvoorbeeld in eerste gesprek aan dat u zult terugbellen. Het tweede gesprek kunt u opnemen. Dit kunt u altijd voor uzelf achter de hand houden voor het geval u de opname nodig heeft.


5. CONTROLEER MELDPUNTEN

Op de website van de Fraudehelpdesk kunt u veel informatie vinden over acquisitiefraude veelplegers. Twijfelt u over een factuur die u heeft ontvangen? Op de website www.flynth.nl vindt u een overzicht van gemelde spookfacturen en bekende fraudemeldingen. Deze lijst kunt u bij twijfel altijd nalopen.


6. GEEN MONDELING AKKOORD VOOR ADVERTENTIES
Teken nooit direct voor een advertentieplaatsing als de desbetreffende verkoper u niet kan voorzien van een schriftelijke bevestiging met betrekking tot de oplage, het verspreidingsgebied en de controleerbare doelgroep.


7. INFORMEER UW MEDEWERKERS

Neemt u niet altijd zelf de telefoon op? Informeer uw medewerkers dan over de verschillende vormen van acquisitiefraude, hoe zij deze kunnen herkennen en acquisitiefraude kunnen voorkomen. Instrueer uw medewerkers om geen mondelinge overeenkomsten te sluiten zonder bedenktijd of zonder dat er schriftelijke informatie of de overeenkomst vooraf wordt toegestuurd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een nieuwsbrief.

Geef één medewerker of uzelf binnen uw bedrijf de verantwoordelijkheid om contracten en facturen vooraf te accorderen. Houdt een lijst bij van “vaste leveranciers” en betrouwbare leveranciers bij met de producten danwel diensten die van hen worden afgenomen.


8. SNEL-SNEL-SNEL KLOPT (BIJNA) NOOIT

Als de verkoper u snel over de streep wil trekken, is er waarschijnlijk iets mis. Als de deal ‘alleen vandaag’ geldig is, of als er ‘kapers op de kust zijn’, geloof dat dat niet. Check eerst rustig het bedrijf en lees alles door.


9. TWIJFEL = NEE

Als u twijfelt over een partij, zeg dan nee.


10. VRAAG OM EEN E-MAIL MET DE BEVESTIGING VAN HET AANBOD

De malafide verkoper wil u snel verleiden tot een slechte deal. Vraag of hij/zij het aanbod op de mail wil zetten. Dan kunt u het rustig even nalezen. Kunt u zich een situatie voorstellen waarin u een klant zoiets zou weigeren? Nee toch? Als de verkoper dit weigert, bijvoorbeeld omdat het aanbod ‘alleen vandaag geldig is’, of omdat ‘uw concurrent binnen 24 uur alle rechten op uw website krijgt’, dan klopt er zeker iets niet.

 

 

 

Uw medewerkers informeren over acquisitiefraude?

Download hier de PDF

Download Fraude-tip-10

Ons team

Dylan Helmich

jurist

0172 - 49 43 45

Jeroen Thiele

advocaat-partner

0172 - 49 43 45

Madhavi Nagessersing

advocaat

0172 49 43 45

Sietske Salentijn

juridisch assistent

0172 - 49 43 45

Tips en tools

Gratis spreekuur

Bent u de dupe van acquisitiefraude? Maak gebruik van ons spreekuur. Face-to-face of telefonisch. Elke laatste donderdag van de maand.

Meer info arrow_forward
Voorbeelddocumenten

Met deze voorbeelddocumenten helpen we u graag op weg.

Voorbeelddocumenten arrow_forward
Zaak aanmelden

Wilt u u een vrijblijvend advies van onze specialisten?

Meldt hier uw zaak aan arrow_forward