,

Domeinnaamfraude

In het geval van domeinnaamfraude worden ondernemers ongevraagd en onaangekondigd telefonisch of per e-mail benaderd door een hostingpartij. Op grote schaal worden ondernemers door angst en misleiding overgehaald om een mondelinge overeenkomst te sluiten voor de registratie van een domeinnaam.

Gespreksopname

Er wordt niets schriftelijk bevestigd. Er wordt wel een bandopname gemaakt van het gedeelte van het gesprek waarin de ondernemer akkoord is gegaan met de registratie van de domeinnaam.

Onjuiste mededelingen

De domeinnaamfraudeur geeft onder meer aan dat zij een toezichthoudende instantie is voor de registratie van domeinnamen. Dit om vertrouwen te wekken. Er wordt aangegeven dat er een aanvraag voor een domeinnaam is binnengekomen. Mogelijk door een concurrent, die dezelfde domeinnaam wil registreren met een andere extensie zoals de .info, .com of .eu variant. Hierdoor zou de ondernemer in kwestie omzet- of reputatieschade kunnen lijden, aldus de domeinnaamfraudeurs. Zij bieden de ondernemer een mogelijkheid om dat te voorkomen. Omdat de ondernemer de eerste was met de desbetreffende domeinnaam, kan deze zich, volgens de fraudeur, beroepen op het zogeheten ‘eerste registratierecht’. De domeinnaam in kwestie kan worden vastgelegd voor een ongebruikelijk hoog bedrag voor minimaal 10 jaar. De beslissing moet wel binnen een kort tijdsbestek worden genomen. De domeinnaamfraudeur geeft aan dat zij de domeinnaam anders vrij moet geven aan de aanvrager.

Misleidend

Deze vorm van telefonische verkoop van domeinnamen is misleidend vanwege de onjuiste mededelingen die worden gedaan. Zo is er vaak namelijk geen sprake van een aanvraag die is gedaan door een concurrent. Daarnaast zijn domeinnamen vrij te registreren en wordt er geen toezicht gehouden op de registratie van domeinnamen. De domeinnaamfraudeur is in werkelijkheid een regulier callcenter dat domeinnamen aanbiedt voor een ongebruikelijk hoge prijs. Daarnaast bestaat er geen eerste registratierecht.

Als de ondernemer eenmaal akkoord is gegaan met de registratie van de domeinnaam, komt hij of zij niet zomaar van de mondelinge overeenkomst af. Talloze aanmaningen door de domeinnaamfraudeurs en diens incassobureau volgen. Daarnaast worden er nog onvoorziene bijkomende kosten in rekening gebracht.

Artikelen over domeinnaamfraude

Over deze praktijken hebben wij de laatste jaren vaak artikelen gepubliceerd. Daarin vertellen wij wat we doen om gedupeerden te helpen tegen deze vorm van fraude.

 

Lees er alles over in onderstaande serie blogs

Domeinnaamfraude: altijd scherp blijven

Domeinnaamfraude #2: wat te doen?

Domeinnaamfraude #3: een incassobureau, wat nu?

Domeinnaamfraude #4: collectieve actie tegen Trademark Office, doet u mee?

Domeinnaamfraude #5: domeinnaamfraude wordt voor het eerst in Nederland aangepakt

Domeinnaamfraude #6: dagvaarding tegen Trademark Office is een succes

Domeinnaamfraude #7: Trademark Office strikes again

Domeinnaamfraude #8: Rechters spreken zich uit over Trademark Office

Meedoen met een collectieve actie?

aanmeldformulier collectieve actie tegen trademark office domeinnaamfraude

In actie tegen domeinnaamfraude?

Bekijk eerst ons stappenplan

Stappenplan

Ons team

Dylan Helmich

jurist

0172 - 49 43 45

Jeroen Thiele

advocaat-partner

0172 - 49 43 45

Madhavi Nagessersing

advocaat

0172 49 43 45

Sietske Salentijn

juridisch assistent

0172 - 49 43 45

Tips en tools

Gratis spreekuur

Bent u de dupe van acquisitiefraude? Maak gebruik van ons spreekuur. Face-to-face of telefonisch. Elke laatste donderdag van de maand.

Meer info arrow_forward
Voorbeelddocumenten

Met deze voorbeelddocumenten helpen we u graag op weg.

Voorbeelddocumenten arrow_forward
Zaak aanmelden

Wilt u u een vrijblijvend advies van onze specialisten?

Meldt hier uw zaak aan arrow_forward