Veel mensen die nooit eerder narcose hebben gehad, zijn enigszins angstig voor wat hen te wachten staat. Dit is begrijpelijk, u weet immers niet wat u moet verwachten. Maar ook als u wel al eens narcose heeft gehad, kan het toch weer spannend zijn.
Graag willen wij u hier wat meer duidelijkheid geven over narcose in het algemeen en bij ons in de praktijk in het bijzonder. Wij doen dit omdat blijkt dat het vaak de angst voor het onbekende is, wat mensen onnodige stress bezorgt. Door u voldoende en juiste informatie te geven, hopen wij dat u goed voorbereid bent op wat gaat komen.
Vaak gestelde vragen:
U slaapt zolang u de narcosemiddelen (slaapmiddel en pijnstiller) krijgt toegediend. De toediening vindt plaats middels 2 computergestuurde pompjes. Als de tandarts klaar is met uw behandeling, zetten wij de pompjes uit. Na 5 a 10 minuten is de hoeveelheid narcosemiddelen in uw bloed minimaal en zult u vanzelf wakker worden.
Zo lang de tandarts bezig is met uw behandeling, krijgt u via de pompjes continu de narcosemiddelen (slaapmiddel en pijnstiller) toegediend. De hoeveelheid hiervan wordt berekend aan de hand van uw lengte, gewicht, leeftijd en geslacht. Mocht u toch meer nodig hebben dan berekend, zullen wij dit ruim voordat u het zelf zou merken kunnen zien aan een aantal metingen zoals het ECG en de bloeddruk. Op dat moment verhogen wij de dosering.
Vroeger kwam misselijkheid na een narcose vaker wel dan niet voor. Dit is een zeer vervelende bijwerking van de narcosemiddelen die veel gebruikt werden. De medicijnen die tegenwoordig in ziekenhuizen en ook in onze kliniek voor narcose gebruikt worden, veroorzaken gelukkig geen misselijkheid. Een klein aantal patiënten voelt zich misselijk doordat de maag leeg is. Gelukkig is dit al snel te verhelpen door voorzichtig weer wat te eten. Mocht u om wat voor reden toch misselijk zijn, kunnen wij u een medicijn toedienen waardoor de misselijkheid al snel afneemt.
Door toediening van de narcosemiddelen ontspant uw lichaam zich. Hierdoor kan maaginhoud teruglopen in de slokdarm en in de longen terechtkomen. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren zoals een longontsteking die niet meer te genezen is. Door een aantal uren van tevoren niet meer te eten en te drinken, zal uw maag leeg zijn op het moment dat u narcose krijgt.